Boek
Introductie
Het boek ANDANTE zal in 2022 als paperback uitgebracht worden. Op dit moment wordt bekeken of het beter is om het boek in eigen beheer, danwel via een feministische uitgeverij op de markt te brengen. Het feit dat ANDANTE een debuut betreft in een moeilijke markt, maakt niet dat het verhaal niet gelezen moet worden. In deze tijd van feministische bewustwording is het juist enorm belangrijk dat we ook luisteren naar de verhalen van de vorige generatie: hoe de ongelijkheid en de machtsstrijd onderhuids speelde – en hoe deze vele levens heeft bepaald.
Het boek
ANDANTE is een boek over macht en onmacht en het verlies van identiteit, over het gemak van grenzen verleggen en afglijden naar gekte. Het verhaal wordt verteld door drie vrouwen in verschillende levensfasen.
ANNA is een vrouw van midden dertig die net moeder is geworden. Als kind werd Anna gepest – het moederschap was een vlucht om richting te geven aan haar bestaan en de eenzaamheid te verdrijven. Het conflict is persoonlijk: hoe kan ze haar ambities ontwikkelen terwijl ze zich gelijktijdig heeft vastgeketend? In fragmenten wordt duidelijk hoe de strijd tussen werken en zorgen aan de keukentafel wordt gevoerd, wat de dieperliggende factoren in deze strijd zijn en welke rol ouders en schoonouders hierin spelen.
DANA is een jonge vrouw die net in een studentenstad is komen wonen. Ze is keurig en beschermd opgevoed en heeft in reactie daarop een enorme behoefte om zelf niet allerdaags te zijn: ze zoekt het pure en bijzondere, wil groots en meeslepend leven. Ze valt direct voor de artistieke en eigenzinnige Ivar. Ze denkt in hem de ware gevonden te hebben en is blind voor zijn ziekmakende jaloezie. Ze leven in hun eigen ‘bubble’ die geleidelijk aan steeds gewelddadiger wordt. Dana ziet niet meer wat ziek en gezond is en hoe ze zelf bijna ten onder gaat in haar onmacht om Ivar te helpen.
TESSA is de vrouw van middelbare leeftijd die moet dealen met wie ze is geworden. Ooit had ze kansen, nu moet ze inzien waar ze kansen heeft laten liggen en dat de arbeidsmarkt niet meer op haar zit te wachten. Tessa is murw geworden van solliciteren en vervalt in depressie. Vanuit het vacuüm en het “niet meer voelen” begint ze zich te grabbel te gooien op datingsites “om maar gezien te worden”. Het conflict zit in haar zelf: haar lage zelfbeeld, haar gevoel dat je zonder betaald werk niet meetelt in de maatschappij. Haar vader, een ondernemer, heeft haar altijd het idee gegeven dat je inkomen ook iets zegt over wat je zelf waard bent. Als haar vader echter na een kort ziekbed en enkele goede gesprekken waarbij hij ook tot een ander inzicht komt; sterft – wordt Tessa wakker geschud en omarmt ze de kansen die ze toch nog heeft.
ANDANTE beschrijft conflicten die voor vele vrouwen herkenbaar zijn. Toch gaat het boek verder: niet alle vrouwen zullen de zelfkant van de maatschappij opzoeken in automutilatie en sexueel grensoverschrijdend gedrag. Het verhaal neemt de lezer echter stapje voor stapje mee in deze wereld, waardoor het ineens wel voelbaar wordt hoe vrouwen vanuit wanhoop aan zichzelf voorbij kunnen gaan. Het boeiende van het boek is de dunne lijn tussen gezond en ziekmakend gedrag en dat we het allemaal min of meer in ons hebben om over de rand te vallen.
Aan het eind van het boek vallen de puzzelstukjes in elkaar. Als Tessa kan overzien hoe zij zelf de drie vrouwen in zich heeft: de moeder aarde, de nimf en de hoer – maakt ze verbinding met zichzelf en accepteert ze zichzelf. Als ze zich dan ook kan losmaken van het arbeidsethos van haar vader, ziet ze pas echt wat de waarde van het leven is.
FRAGMENTEN UIT HET BOEK ‘ANDANTE’
- “Weet wel dat ik er GEEN MINUUT korter om ga werken”
- “We dragen ons lot zwijgend en onafhankelijk van elkaar”
- “Nooit thuis, maar omringd door familie ineens de rol van toegewijde vader gaan spelen?”
- “Jij hebt toch ook leuk werk voor erbij?”
- “Wat had je dan verwacht, na al die jaren thuiszitten en niets doen?”
- “Als het je niet uitkomt dan moet je het gewoon zeggen hoor”
- “Als je echt had willen werken, dan had je het wel gedaan”.
- “Vrouw van een work-alcoholic wil weer gezien worden”
- “Ik werk niet zo hard voor mezelf, maar voor het gezin”
- “Dit is niet meer vrijen, dit is geneukt worden”
- “Weet je wel dat kinderen altijd ziek zijn op de crèche?”
- “Je hebt het aan jezelf te danken dat je niet vooruit gekomen bent”